miercuri, 21 august 2013

Alcoolismul este o boală!


Alcoolismul este o formă de toxicomanie majoră foarte răspândită, constând în utilizarea regulată şi progresivă cantitativ a băuturilor alcoolice cu consecinte negative pentru individul care le consuma. Un anumit consum de alcool este “tolerat, dupa cum, în mod egal depăşirea prin “exces” a acestei “doze permise” este considerată ca o formă de manifestare negativă în raport cu normele modelului socio-cultural.
Este o boală primară, cronică, adesea progresivă şi fatală. Manifestările şi dezvoltarea ei sunt influenţate de factori:
·         genetici
·         psihosociali
·         de mediu.
Se caracterizează prin:
·         scăderea controlului asupra băutului
·         interesul pentru alcool
·         consumul de alcool în ciuda consecinţelor adverse
·         distorsiuni în gândire – negarea.
 Simptomele alcoolismului pot fi continue sau periodice.
Alcoolismul este manifestarea, conştientă sau nu, prin care individul caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool, indiferent de mijloace sau consecințe, pentru evitarea sevrajului sau a stărilor psihice neplăcute. Consumul de alcool este determinat atât de dependența fizică, cât și dependența psihică.
Alcoolismul sau ingestia de bauturi alcoolice, episodică sau durabilă, implică numeroase consecinte pentru organism, de ordin biologic, psihologic, neurologic, comportamental, social. Scopul ingerării băuturilor este de schimbare a stării de dispozitie sau acela de a evita stările neplăcute fizice sau psihice cauzate de sevraj. La aproximativ 24-48 de ore de la întreruperea consumului de alcool persoana alcoolică poate avea simptome de sevraj. Cele mai frecvente simptome de sevraj sunt:
·         stare de indispozitie, anxietate, nervozitate, iritabilitate
·         tremor al mâinilor sau al picioarelor
·         transpiratie, stare de greaţă şi/sau vărsături
·         durere de cap
·         tulburari de somn.
Aceste simptome se amelioreaza sau dispar complet la reluarea consumului.
Dependența de alcool include patru simptome:
·         nevoia incontrolabilă de a consuma alcool
·         pierderea controlului - incapacitatea de a se limita la un singur pahar de băutură
·         dependența psihică - simptome provocate de abținerea de la alcool, ca de exemplu ameţeli, greaţă, anxietate, tremurături și transpiraţie abundentă
·         toleranţa - nevoia de a creşte cantitatea de alcool consumată pentru a-i simți efectele
Dupa Jellinek “este alcoolic orice individ la care consumul de bauturi alcoolice este dăunator lui însuşi, societăţii sau la ambii”. Pe aceste considerente, alcoolismul oscilează între două categorii de atitudini normale:
Punctul de vedere medical, sau mai exact medico-psihologic, în conformitate cu care alcoolismul este considerat ca o boală, iar persoana alcoolicului ca un bolnav care necesită tratament neuro-psihiatric;
Punctul de vedere social, sau normativ-juridic , în conformitate cu care evaluarea acestei obişnuinte şi comportament are o semnificatie social-morală centrată pe noţiunea de ‘păcat”, “viciu” sau “devianţă” cu consecinţe directe asupra judecăţii morale, a responsabilităţii sociale şi juridice a individului şi, implicit, a sanctionarii faptelor acestuia legate de schimbarile comportamentale sub influenţa consumului de alcool.
În ceea ce privesc aspectele clinico-psihiatrice, Fouquet împarte alcoolismul în urmatoarele manifestari: alcoolismul primar; alcoolismul secundar sau alcoolozele; somalcoolozele.
Din punct de vedere psihopatologic, alcoolismul se manifestă într-o multitudine de tulburări:
·         Tulburări psihice, caracterizate prin obişnuinţa şi dependenţa, reprezentate de:
1.    tulburări psihice acute
2.    formele psihotice prelungite
3.    formele dementiale
4.    encefalopatiile alcoolice
 ·         Tulburările neurologicecaracterizate prin:
1.    deficiente motorii
2.    tulburări de instabilitate
3.    accidente vasculo-cerebrale
4.    polinevrite
 ·         Tulburările metabolicediferite, dintre care cele mai frecvente sunt reprezentate prin carentele vitaminice, in special in seria vitaminelor B;
 ·         Tulburările dermatologice cunoscute şi sub numele de “pseudo-pelagra-alcoolica” caracterizate prin:
1.    dermite carentiale cronice
2.    telangiectazii cutanate
·         Tulburarile digestive, manifestate prin:
1.    inapetenta
2.    scaderea sensibilitatii gustative
3.    gastrita cronica
4.    ciroza hepatica.
 Tratamentul are două stadii:
1.    intreruperea - numită uneori dezintoxicare
2.    recuperarea.
Remedii natural pentru recuperare:
Odată ce persoana alcoolică îşi acceptă boala şi încetează să mai consume alcool, mai multe terapii alternative pot contribui la procesul de recuperare:
1.   acupunctura
2.   masajul - eficient împotriva anxietăţii
3.  hidroterapia: bai calde sărate care ajută la eliminarea toxinelor ţi drogurilor din organism.  Se dizolvă jumatate de cească de sare de mare sau bicarbonat de sodiu într-o cadă cu apă caldă şi se fac băi a câte 10-20 de minute în fiecare zi
4.  meditaţia
5.  psihoterapia.
Fitoterapeuţii recomanda:
1.  silimarină - previne apariţia leziunilor hepatice
2. ceaiuri din urmatoarele plante: gura-lupului, levanţică, talpa-gaştei, museţel, valeriană şi mentă- care ajută la înlaturarea simptomelor sindromului de abstinenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu