joi, 5 aprilie 2012

Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală la vârsta a III-a?


Starea de sănătate este definită ca o stare de bine fizic, psihic şi social. Să fii sănătos înseamnă să ai şi alte beneficii cum ar fi o stare de spirit pozitivă.
Este important să existe un echilibru în viaţa oricui în ceea ce priveşte munca, plăcerea, exerciţii fizice, hrană sănătoasă, odihnă şi relaxare suficientă. Persoanele sănătoase fizic şi psihic se adaptează uşor fiecărei schimbări din viata, construiesc relaţii puternice, bazate pe încredere şi sinceritate.
Oamenii de vârsta a III-a îşi doresc mai mult ca oricând să fie sănătoşi cât mai mult timp, pentru ca ei consideră că încă mai au multe de făcut în viaţă. De aceea pun sănătatea mai presus de orice, pentru că atunci când eşti sănătos poţi să faci orice.
Pentru o viaţă echilibrată şi sănătoasa ar trebui să urmeze următoarele recomandări:
1. La vârsta a III a este nevoie să existe odihnă, deoarece este esenţială pentru fiecare, dar şi pentru o funcţionare normală a organismului; odihna necesară unui om este de 8 ore pe noapte.
2. Persoanele vârstnice şi bătrâne trebuie să acorde o deosebită atenţie regimului alimentar.
La indivizii de peste 65 de ani raţia alimentară trebuie să furnizeze doar 2400 calorii/zi pentru bărbat şi numai 2100 calorii/zi pentru femei. Nevoile calorice sunt mai mici odată cu înaintarea în vârsta. Trebuie evitate proteinele, lipidele şi glucidele simple în exces. Alimentaţia va fi, de fapt, în funcţie de bolile acumulate pe parcursul vieţii. Este esenţial un aport corespunzător de vitamine şi săruri minerale. Sărurile minerale pot fi luate din legume şi fructe, fără a exista pericolul unui aport ridicat de colesterol (cum este cazul produselor lactate).
3. Ca şi celelalte, importantă în viaţa vârstnicilor este mişcarea, astfel, făcând activităţi fizice minim 30 de min pe zi, se vor menţine cu un tonus bun şi un echilibru hormonal echilibrat. De asemenea s-a constatat că activitatea fizică este o armă eficientă în combaterea depresiei, reducând apariţia ei, dacă acesta este realizată în mod regulat şi constant.
Prin exerciţii fizice, mintea este eliberează de gânduri negative şi îi dau acesteia o stare de bine, de relaxare şi confort .
4. Creativitatea este pentru sănătatea mentala la vârstnici un mod de existenţă. Creierul are nevoie de exerciţii care să îl menţină în formă, şi este la fel de necesară ca şi activitatea fizică.
Menţinerea unei activităţi intelectuale continue ar diminua riscul de îmbolnăvire. Activităţi ca cititul cu regularitate a unei cărţi sau a ziarului şi revistelor, rezolvarea rebusurilor, mersul la teatru sau concerte, participarea la diverse activităţi sociale sunt de recomandat persoanelor după ieşirea la pensie.
Astfel momentele frumoase, de bucurie, fericire, inspiraţie, amuzament, iubire şi învăţare se vor reflecta în mod direct în starea de sănătate, de bunăstare, de succes, satisfacţie, productivitate şi de împlinire.